Τα δάκρυα σου είναι φτιαγμένα από Στρες

Μοιραστείτε το Άρθρο

Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη που ευθύνεται για το στρες. Παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες λειτουργίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία.

Η κορτιζόλη σε μικρές δόσεις δεν είναι «κακή« ορμόνη. Αντιθέτως μας κάνει ετοιμοπόλεμους σε καταστάσεις που απαιτείται γρηγοράδα σε σώμα και νου. Όταν όμως αρχίσει να εκκρίνεται χωρίς σταματημό, τότε μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα.

Όταν η κορτιζόλη είναι διαρκώς σε υψηλά επίπεδα, νιώθουμε συνέχεια αγχωμένοι και ο οργανισμός μας «ξεκουρδίζεται». Επειδή το σώμα μπαίνει σε κατάσταση άγχους, μπορεί να παχαίνουμε ενώ τρώμε λίγο και γυμναζόμαστε. Και αυτό συμβαίνει διότι το αγχωμένο μας σώμα νομίζει πως θα λιμοκτονήσει κι έτσι αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης, αποθηκεύοντας περισσότερο λίπος. Επίσης αυξάνεται το ζάχαρό μας (για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις), όμως μαζί του αυξάνεται και η επιθυμία για γλυκά. Όταν η κορτιζόλη παραμένει σε υψηλά επίπεδα τη νύχτα, αυτό προκαλεί αϋπνίες ή κακή ποιότητα ύπνου.

Για να κρατάμε την κορτιζόλη σε χαμηλά επίπεδα βοηθά η άσκηση, η καλή διατροφή που ενισχύει τα επινεφρίδια (όπως τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, αλλά και τα δάκρυα. Κι ενώ νιώθουμε μια βαθιά διαφορά μεταξύ των δακρύων της ευτυχίας και της θλίψης, το σώμα συχνά δεν κάνει αυτή τη διάκριση. Τα δάκρυα δρουν ως βαλβίδα ασφαλείας απελευθερώνοντας τις υπερβολικές ορμόνες στρες όπως η κορτιζόλη. Καθώς το άγχος συχνά προηγείται ενός γερού κλάματος, η αίσθηση της ηρεμίας που συχνά νιώθουμε μετά οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην ορμονική απελευθέρωση της κορτιζόλης.

Τα μόνα δάκρυα που δεν «λειτουργούν» είναι τα ψεύτικα. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η χημική σύνθεση των συναισθηματικών δακρύων διαφέρει από εκείνη που προκαλείται από εξωτερικά ερεθίσματα, όπως από το κόψιμο κρεμμυδιών. Τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων ορμονών στρες όπως η αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη και η προλακτίνη. Η αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη και τα επίπεδα προλακτίνης αυξάνονται με άγχος. Τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν επίσης περισσότερο μαγγάνιο από αυτά των ερεθιστικών και το μαγγάνιο βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης. Οι ασθενείς με χρόνια κατάθλιψη συχνά έχουν υψηλά επίπεδα μαγγανίου στα συστήματά τους.

Τα δάκρυα, είτε προέρχονται από χαρούμενα είτε από θλιβερά γεγονότα, απελευθερώνουν υψηλές ποσότητες ορμονών, πρωτεϊνών και μαγγανίου. Και καθώς το σώμα μας «ξεπλένεται» από αυτά, νιώθουμε ανακουφισμένοι. Καλό είναι λοιπόν να μην κρατάμε τα δάκρυά μας διότι ουσιαστικά δουλεύουν για την ίαση του σώματός μας.

 

[Πηγή: www.doctv.gr]

Μοιραστείτε το Άρθρο

Άλλα Άρθρα