Η πρόκληση του Μένουμε Σπίτι

Μοιραστείτε το Άρθρο

Κάποια ψυχολογικά πειράματα που πολλές φορές φανταζόμαστε είναι απλώς  μη ρεαλιστικά. Μπορεί να είναι είτε πάρα πολύ ακριβό να διενεργηθούν, να μην είναι ηθικά εφαρμόσιμα, ή μπορεί απλώς να είναι πολύ μεγάλα σε κλίμακα. Και έτσι, αντί αυτών, η επιστημονική κοινότητα αναγκάζεται να βασιστεί σε φυσικά πειράματα. Δηλαδή, στο να παρατηρήσει τα γεγονότα και το πώς αυτά παίρνουν μορφή στο φυσικό κόσμο.

Πιστεύω πως είμαστε ακριβώς στη μέση ενός τέτοιου πειράματος.

Ποτέ ξανά στο παρελθόν δε χρειάστηκε η ανθρωπότητα να έλθει αντιμέτωπη με τη πανδημία «Κορώνα», όπου ολόκληρες χώρες βρίσκονται σε καθεστώς ταυτόχρονου εγκλεισμού και άνθρωποι από όλο το κόσμο αναγκάζονται να υπακούσουν τα μέτρα κυβερνήσεων που τους απαιτούν πλήρη συμμόρφωση.

Και για αυτό ακριβώς το λόγο, δεν έχω καμία αμφιβολία πως η κρίση του κορονοϊού, καθώς και ο τρόπος που η ανθρωπότητα τον αντιμετωπίσει θα συζητιέται και θα αναλύεται διεξοδικά στη βιβλιογραφία του μέλλοντος. Και θα μιλάμε όχι μόνο για το πόσο καλύτερα προετοιμασμένοι χρειάζεται να είμαστε για την επόμενη πανδημία, αλλά και για τη ψυχολογία της ανθρωπότητας μέσα σε αυτό.

Ο ιός δεν μας επηρεάζει μόνο σωματικά, αλλά και ψυχοσυναισθηματικά, όσο είμαστε υπό το καθεστώς της απειλής του.

Έχουμε όλοι κάνει θυσίες στη καθημερινότητα μας. Κάποιοι, ομολογουμένως, περισσότερες από άλλους. Και αναμένεται από όλους μας να μείνουμε σπίτι και να περιορίσουμε στο απολύτως απαραίτητο τις κοινωνικές μας επαφές.

Όπως είναι φυσικό, αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Είμαστε όντα της συνήθειας και με το να καλούμαστε να αλλάξουμε αυτό μας τον αυτοματισμό σε τέτοιο δραστικό βαθμό, μας προκαλεί εμφανείς (αλλά και αφανής) επιπτώσεις στο ευ ζην (και μάλιστα πολύ περισσότερο σε κάποιους που ήδη ταλαιπωρούνται με σωματικά και ψυχικά ζητήματα υγείας).

Οι επόμενες γενιές θα διδάσκονται το πώς ο ιός COVID-19 κατέληξε να επηρεάζει όλη την ανθρωπότητα (και όχι μόνο).

Στο μεταξύ όμως, είναι στο χέρι μας να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία και να συνειδητοποιήσουμε το πώς οι συνθήκες που μας έχει επιβάλλει ο κορονοϊός επηρεάζουν το τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το κόσμο.

Στο παρακάτω άρθρο του ψυχολόγου Steven Hayes παρατίθενται 5 βασικές προκλήσεις του Μένουμε Σπίτι. Κάθε μια από αυτές απαιτεί από εμάς την ενέργεια μας. Είμαστε όμως πολύ κουρασμένοι και πολύ εκνευρισμένοι να καταναλώσουμε και άλλη ενέργεια. Ίσως όμως κοιτώντας λίγο πιο βαθιά μπορεί αυτές οι προκλήσεις να μας δίνουν και μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε περισσότερο το τρόπο που διοχετεύουμε την ενέργεια μας. Και ίσως και την επιλογή να τη κατευθύνουμε σε δρόμους που θα μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε ακόμα πιο πολύ και θα μας επιτρέψουν να βιώσουμε και σε έναν άλλο βαθμό τις διαστάσεις του ανθρώπινου είδους μας. Γιατί ας μη γελιόμαστε με την αίσθηση του υπερανθρώπου που καλλιεργούμε. Είμαστε ένα ακόμα είδος σε αυτό το πλανήτη. Πιο περίπλοκο ίσως, αλλά ένα ακόμα είδος.

Ελένη Ταρναρά, MSc

Κλινική Ψυχολόγος

Το link του άρθρου θα το βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο.

 

The Five Challenges of Staying at Home

Μοιραστείτε το Άρθρο

Άλλα Άρθρα