Ελένη Ταρναρά, υπεύθυνη του προγράμματος Διαχείρισης Άγχους FIGHTSTRESS

Μοιραστείτε το Άρθρο

Μιλήστε μας λίγο για εσάς και τη δουλειά σας.

Ονομάζομαι Ελένη Ταρναρά και μεγάλωσα στο Βόλο. Τα τελευταία 5 χρόνια -μετά το πέρας των σπουδών μου στο Ηνωμένο Βασίλειο- ζω και δραστηριοποιούμαι στην Αθήνα. Αν και δούλεψα σαν Πολιτικός Μηχανικός, είχα πάντα μέσα μου το ενδιαφέρον για την ψυχολογία. Έτσι, έκανα μεταπτυχιακή διατριβή με θέμα «Οι Στρεσογόνοι παράγοντες ενός χώρου» και αποφάσισα ότι αυτός είναι ο τομέας που θέλω να εμπλακώ επαγγελματικά. Σήμερα, έχω πλέον ολοκληρώσει τις σπουδές μου και στην Ψυχολογία. Είμαι πιστοποιημένο μέλος κι επίσημος συνεργάτης του Διεθνούς Οργανισμού Διαχείρισης Στρες και διατελώ τα τελευταία 3 χρόνια επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Διαχείρισης Άγχους FIGHTSTRESS ©. Ως εκ τούτου, στην ψυχοθεραπευτική μου πράξη έχω αποκτήσει μια σημαντική εμπειρία κι εξειδίκευση στην αντιμετώπιση αγχωδών εκφράσεων.

Ποια είναι η ψυχοθεραπευτική σας προσέγγιση και ποιες οι σπουδές σας;

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου σαν αριστούχος στο τμήμα Ψυχολογίας του Ανοιχτού Βρετανικού Πανεπιστημίου, με έδρα το Λονδίνο. Ειδικεύτηκα στην εφαρμογή του Γνωστικού – Συμπεριφορικού Μοντέλου θεραπείας (CBT) και σε διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδίκευσης σε τεχνικές και μεθόδους Διαχείρισης του Άγχους (International Stress Management Association – ISMA).

Στην ψυχοθεραπευτική δράση λειτουργώ με βάση το Συστημικό Μοντέλο ψυχοθεραπείας. Εκπαιδεύομαι στη Συστημική Ψυχοθεραπεία μέσω του Κλινικού Προγράμματος Ειδίκευσης του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας “Λόγω Ψυχής”. Στις δράσεις μου συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή μου στο μονοετές πρόγραμμα Κλινικής Ψυχοπαθολογίας της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο).

Πείτε μας με λίγα λόγια πώς προσεγγίζετε τους ανθρώπους που σας επισκέπτονται.

Πάντως όχι σαν ασθενείς…! Πιστεύω ακράδαντα ότι βάζοντας σε κάποιον μια διαγνωστική «ταμπέλα», ελλοχεύει ο κίνδυνος στον ειδικό ψυχικής υγείας να παγιδευτεί και να μην καταφέρει να διερευνήσει τις δυνατότητες του ανθρώπου που έχει απέναντι του. Έχω πάντα στο μυαλό μου ότι ο άνθρωπος απέναντί μου, ξέρει την αλήθεια του καλύτερα απ’ τον καθένα. Έχοντας αυτό κατά νου, σκοπός μου είναι να μπορέσουμε να απλώσουμε μαζί στο τραπέζι όλες τις ατομικές, οικογενειακές και κοινωνικές συνθήκες που πιστεύει ότι συμβάλλουν στο δικό του πρόβλημα και να «κατασκευάσουμε» από κοινού μια πορεία πιο λειτουργική για εκείνον. Και αυτό, όταν το καταφέρνουμε, είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να σας επισκεφθεί για πρώτη φορά;

Να μη φοβηθεί να εξερευνήσει τις φωνές μέσα του που του λένε ότι κάτι δεν πάει καλά. Να ακούσει το υγιές κομμάτι του που τον προσκαλεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Πείτε μας μια ωραία ανάμνηση από τη δουλειά σας.

Είναι λίγο κλισέ αλλά αν θέλω να απαντήσω ειλικρινά αυτή την ερώτηση θα πω ότι μία πολύ δυνατή μου ανάμνηση είναι η πρώτη φορά που κάποιος με ευχαρίστησε λέγοντας μου ότι τον βοήθησα να σταθεί στα πόδια του. Αυτή η αίσθηση της συνειδητοποίησης ότι αυτό που έχω επιλέξει σαν επάγγελμα, μπορεί να κάνει μία τόσο σημαντική διαφορά στη ζωή ενός άλλου, είναι από μόνη της φοβερά επιβραβευτική! Και αυτό κάνει αυτή την ανάμνηση τόσο δυνατή.

Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος ή να κλείσει μαζί σας ραντεβού;

Οι υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής γίνονται στον χώρο μου στο Χαλάνδρι, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακών συνεδριών.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες για το πρόγραμμα FIGHTSTRESS μπορεί να βρει κανείς ιστότοπο του προγράμματος: www.fightstress.gr

Εναλλακτικά, μπορεί να ενημερωθεί και τηλεφωνικά, καλώντας το 213 0264723 ή μέσω email στο info@fightstress.gr.

Επίσης, μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση της δουλειάς μου, μέσω των ασκήσεων χαλάρωσης που πρόσφατα δημιούργησα σε συνεργασία με την εταιρεία Ψ-Χ. Πρόκειται για ηχητικές ασκήσεις που μπορεί κανείς ν’ ακούσει απλά για να χαλαρώσει ή στην περίπτωση που ταλαιπωρείται από έντονες κρίσεις στρες και άγχους. Μπορεί να τις βρει πολύ εύκολα και να τις κατεβάσει στον υπολογιστή ή στο κινητό του στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ασκήσεις Χαλάρωσης

Πηγή: Ψυχογραφήματα

 

Μοιραστείτε το Άρθρο

Άλλα Άρθρα